Door op 7 juni 2016

Hoeve Verkade: wie de dood en wie de gladiolen.

” Het lijken wel Roermondse toestanden………..”

Op 25 mei 2016 is het doek voor Hoeve verkade definitief gevallen. Op die datum verliep namelijk de termijn waarop er bij de rechtbank beroep kon worden aangetekend tegen het besluit van het college van B&W (Leefbaar Capelle, VVD en D66), om een omgevingsvergunning te verlenen voor de bouw van 4 bungalows en daarmee dus de sloop van Hoeve Verkade aan de ’s Gravenweg te Capelle aan den IJssel.

En hoewel er verschillende partijen zijn geweest die hadden aangekondigd bij de rechter in beroep te willen gaan tegen het besluit van het college, is dat – voornamelijk om financiële redenen – helaas niet gebeurd.

Het is een feit, dat je als raadslid niet in beroep mag gaan bij de rechter tegen een besluit dat de gemeenteraad heeft genomen. Ik had het graag gedaan, gezien de hoeveelheid onrecht, huichelarij en het gebrek aan integriteit waarmee de Hoeve de laatste jaren te maken heeft gehad. En vooral ook de wijze waarop de gemeenteraad van Capelle dat naar mijn idee allemaal afgedekt en geaccepteerd heeft en blind achter de verantwoordelijk wethouders (Van Sluis, Leefbaar Capelle en  Van Winden, CU) is aangelopen.

In zijn Column in de IJssel en Lekstreek schrijft Frank Drion onder het hoofdstukje ” De laatste dagen van een Capels monument zijn geteld” letterlijk het volgende : ” Het lijken wel Roermondse toestanden”, daarmee doelend op het handelen van de van corruptie en zelfverrijking verdachte ex VVD wethouder Van Rij uit Roermond. En verder: “Als ik raadslid was zou ik eens flink doorvragen en de relatie tussen betrokken wethouder en de projectontwikkelaar doorlichten” .

De afgelopen jaren heeft de fractie van de PvdA regelmatig aan het college doorgevraagd naar het hoe en waarom van de ontwikkelingen rond de Hoeve en de geloofwaardigheid van het bestuur in deze. Om achteraf helaas te constateren dat de afloop van het drama rond de Hoeve eigenlijk al van te voren vast heeft gestaan en dat fouten deskundig zijn afgedekt.

De dood dus voor de Hoeve.

Het tegenover gestelde geldt echter de Capelse ex VVD-wethouder, tevens projectontwikkelaar die nu eindelijk zijn 4 bungalows mag gaan bouwen op de grond van Hoeve Verkade. Hij heeft zijn zaakjes beter voorbereid, een succesvolle strategie gekozen en voor meer rugdekking gezorgd dan zijn ex-collega wethouder uit Roermond. De gladiolen zijn dan ook voor hem …………..

 

Martin Ponte

Waar ben je naar op zoek?