Door op 22 januari 2017

Opvang jonge asielzoekers in Capelle laat nog te wensen over

“Opvang in de zin van Bed, Bad en Brood is goed geregeld, maar van integratie in de Capelse gemeenschap is door het uitblijven van allerlei (toegezegde) acties nog geen sprake”, aldus Rob van de Veerdonk, een maatschappelijk actieve buurtbewoner en Martin Ponte, raadslid voor de PvdA. Beiden waren onlangs op werkbezoek bij het opvangproject voor jonge alleenstaande asielzoekers aan de Arabella in Capelle Schollevaar.

“Van het plan van de gemeente om de jongeren zo spoedig mogelijk na hun aankomst een plek op een school in Capelle te geven, is nog niets terecht gekomen. Dagelijks moet en deel van de jongeren nu naar een school met een internationale schakelklas in Rotterdam, terwijl 25% zelfs helemaal nog  geen school heeft en al maanden doelloos thuis zit”, aldus Rob van de Veerdonk.

Omdat ook op het gebied van vrijetijdsbesteding, zoals sporten of muziek maken, nog niets geregeld is dreigt de verveling toe te slaan en daalt de motivatie van de jongeren. Dat terwijl die motivatie aanvankelijk zo goed was en ze nog steeds graag willen.

Een deel van de jongeren zou ook het liefst een bijbaantje willen hebben, maar daar is er door de taalbarrière tot nu toe pas één in geslaagd. “Ondersteuning op dit gebied is dan ook dringend gewenst,  aangezien verveling op de loer ligt en we moeten voorkomen dat jongeren op ongewenste terreinen hun eigen uitdagingen gaan zoeken”, aldus Martin Ponte.

De PvdA heeft inmiddels schriftelijke vragen aan het college gesteld en spoort daarmee de gemeente aan om integratie niet alleen op papier uit te voeren, maar vooral ook daadwerkelijke maatregelen in de praktijk te nemen.

Bijvoorbeeld door de vele goede Capelse sport- en muziekactiviteiten te koppelen aan de individuele vraag van de jongeren en voor dit proces een (tijdelijke) coördinator aan te stellen. En ook door de Stichting Capelle Werkt de taak te geven tot het zorgen voor een (bij)baantje voor de jongeren en daarna in de overgangsfase voor de gewenste begeleiding te zorgen.

Tot slot dringt de PvdA er bij het college op aan zo spoedig mogelijk de toezegging waar te maken dat alle jongens direct na hun komst in Capelle naar school gaan. Waarbij het voor de PvdA vanzelfsprekend is dat dat in Capelle behoort te zijn, wil het integratieproces zo snel mogelijk haar vruchten afwerpen.

Artikel 38 vragen Opvang asielzoekers