Door op 16 februari 2014

PvdA: huisuitzettingen met kinderen onacceptabel

Naar aanleiding van de huisuitzetting in Capelle van een gezin met 4 jonge kinderen eind januari heeft de PvdA samen met de SP vragen aan het college gesteld. Ook is het onderwerp “huisuitzettingen” op verzoek van beide partijen besproken in de raadscommissie bestuurszaken van 11 februari.

Uit de opgevraagde cijfers blijkt, dat het aantal huisuitzettingen in Capelle de laatste 3 jaar explosief is gestegen van 61 in 2011 naar 110 uitzettingen in 2013. Bij het aantal gezinnen met kinderen is de stijging nog groter: van 3 in 2011 naar 29 in 2013.

Omdat de afspraken, die door de gemeente en Havensteder zijn vastgelegd, de afgelopen jaren niet goed zijn nagekomen, kon het voorkomen dat gezinnen een grote huurschuld opbouwden, waarna er voor Havensteder geen weg terug meer was en tot ontruiming van de woning werd overgegaan. Ook in gevallen, waar kinderen bij waren betrokken. Soms met werkelijk hartverscheurende taferelen tot gevolg.

Volgens de eerder vastgelegde afspraken had Havensteder de verplichting, dat men, in geval van een huurschuld, deze niet verder op zou laten lopen dan maximaal twee maanden. Op dat moment zou er een huisbezoek worden afgelegd door een medewerker van Havensteder en zou het betreffende gezin ondersteuning geboden krijgen via het bureau Schuldhulpverlening van de gemeente. Bij psycho-sociale problematiek zou het gezin worden aangemeld bij het Lokaal Zorg Netwerk.

In beide gevallen zou er niet tot huis uitzetting worden overgegaan, zeker niet in het geval wanneer er ook kinderen bij betrokken waren. Uit de explosieve groei van het aantal huisuitzettingen mét kinderen blijkt, dat de vastgelegde afspraken niet uitgevoerd zijn door Havensteder en dat de gemeente verzuimd heeft dat tijdig te signaleren.

In de commissievergadering van 11 februari is er dan ook indringend over deze ontwikkelingen gesproken. Wij zijn als PvdA enorm geschrokken van deze stille en trieste golf van ellende. Maar ook gevoelens van grote teleurstelling over hoe het zo ver heeft kunnen komen spelen hoog op. De gemeente heeft Havensteder haar gang laten gaan en de organisatie die namens de gemeente hulp had moeten verlenen, Buurtkracht, gaf in een aantal gevallen gewoon geen gehoor.

Positief is, dat de betrokken wethouders toegezegd hebben, uit te gaan zoeken wat er allemaal fout is gegaan de afgelopen jaren. En met Havensteder en Buurtkracht zit de gemeente inmiddels om de tafel om betere afspraken te maken. Vóór het einde van het 1e kwartaal krijgt de raad uitsluitsel over hoe het zover heeft kunnen komen en wat er al in een heel vroeg stadium gedaan gaat worden om te voorkomen dat gezinnen met kinderen in de toekomst uit hun woning worden uitgezet.

bron: persbericht 13 feb 2014