Diversiteit en transparantie van bestuur
Verkiezingsprogramma

Diversiteit en transparantie van bestuur

Voor een gezonde democratie is het essentieel dat iedere stem telt en dat iedereen gehoord wordt. Dat iedereen, die wil, kan deelnemen, en de belangen van al onze inwoners worden behartigd en verdedigd. In de raad, maar ook daarbuiten, bijvoorbeeld via de WOP (een overlegplatform per wijk, waarbij gemeente, actieve bewoners en instanties in de wijk samenwerken aan de leefbaarheid in de wijk; de vergaderingen zijn openbaar).

 

Diversiteit

Jezelf mogen zijn en je thuis voelen in je eigen buurt. Je eigen talenten kunnen ontdekken en die ontplooien. Accepteren dat niet iedereen hetzelfde is. En het vertrouwen dat iedereen gelijkwaardig wordt behandeld, dat er gelijke rechten en kansen zijn, dat je met elkaar eerlijk kunt delen in voorspoed en elkaar steunt als het tegenzit. Alleen als we tegenstellingen overbruggen, we ons verplaatsen in de ander en willen investeren in elkaar komt zo’n samenleving dichterbij. Vertrouwen is daarvoor essentieel. Geen onverschilligheid, maar interesse in elkaar. We willen een samenleving waarin iedereen meetelt en waarin we de voorwaarden scheppen voor dat gelijke behandeling ook tot rechtvaardige uitkomsten leidt.

In onze vrije samenleving, die door diversiteit en veelkleurigheid gekenmerkt wordt, is de behoefte aan verbinding groot en is geen ruimte voor discriminatie, seksisme en racisme. We streven naar een inclusieve samenleving, we kijken om naar elkaar, kunnen omgaan met verschillen en zijn weerbaar in een wereld die steeds sneller verandert. Daarom kijken we naar wat ons bindt in plaats van naar wat ons verdeelt. We realiseren ons dat de diversiteit binnen groepen vaak nog groter is dan tussen groepen.

 

Onze keuzes

We kiezen voor een samenleving, waar iedereen zichzelf kan zijn en het niet uitmaakt wat je geslacht, geaardheid of geloof is. Een samenleving, waarin je gelijkwaardig wordt behandeld, ongeacht of je man of vrouw, wit of gekleurd, hetero, homo, trans of queer bent.

We houden rekening met de mogelijkheden en beperkingen van mensen en bieden daartoe maatwerk, zodat zij volwaardig mee kunnen doen.

We vinden dat de gemeente zelf het goede voorbeeld moet geven als werkgever. Wanneer er weinig/geen diversiteit is, kan een (tijdelijk) quotum helpen om dit te doorbreken.

 

Transparantie en burgerparticipatie

Voor goed bestuur is een grote mate van transparantie en controleerbaarheid noodzakelijk. Voor de PvdA is dit een speerpunt, wij zetten in op het versterken van de inspraak van en controle door de burgers. Hierbij zullen uiteraard ook de mogelijkheden van sociale media en internetpanels maximaal worden benut. Ook de lokale Rekenkamer levert een belangrijke bijdrage aan transparantie en controleerbaarheid.

Burgerparticipatie is belangrijk. Inwoners weten vaak zelf het beste wat er in hun eigen omgeving speelt en welke oplossingen er mogelijk zijn. De gemeente is daarom toegankelijk en benaderbaar voor al onze inwoners. We luisteren naar ervaringsdeskundigen en nemen hun aanbevelingen mee bij het verbeteren van de uitvoering van onze gemeentelijke taken. Daarbij is voor ons het algemeen belang altijd leidend. We zorgen ervoor dat alle inwoners, niet alleen die met de grootste mond, worden gehoord en zijn ons ervan bewust dat niet iedere groep zich even actief in inwonersinitiatieven roert. We houden ook rekening met de wijsheid van de minderheid.

Daarbij is het van belang dat er niet alleen goede regelingen zijn om burgerparticipatie mogelijk te maken, maar dat burgers die hun stem laten horen ook het gevoel hebben dat hun stem serieus genomen wordt (wat iets anders is dan dat iedereen zijn zin krijgt, want dat is onmogelijk). Wij staan voor een gemeente die bezwaren van burgers tegen plannen niet zomaar van tafel veegt, of bagatelliseert, maar de belangenafweging open op tafel legt, zodat een transparante en eerlijke discussie kan worden gevoerd. Ook al is de uitkomst voor burgers niet optimaal, ze voelen zich dan wel gehoord en serieus genomen.

Een transparante gemeente is ook een gemeente die voor de burger gemakkelijk te benaderen is.

 

Onze keuzes

We willen gaan experimenteren met nieuwe vormen van inspraak om zo te ontdekken wat bij onze gemeente past. We onderzoeken of de burgerjury en het burgerpanel als instrumenten voldoen of dat andere ideeën beter passen, zoals een G-1000 top (overlegdemocratie).

Ambtenaren zijn er voor het belang van de bewoners en de ondernemers. Daarom vinden wij dat ambtenaren van de gemeente Capelle voldoende binding moeten hebben met de gemeente waar ze werken en hun gemeente ook goed moeten kennen. Uitvoerende ambtenaren zijn, mede daarom, regelmatig buiten het gemeentehuis, op buurt- en wijkniveau, actief en aanwezig.

We willen één loket waar de burger met alle gemeentelijke vragen terecht kan. De gemeente en diensten/bedrijven die gemeentelijke taken uitvoeren, zijn daarom via één loket bereikbaar, zowel fysiek, digitaal en per telefoon. Te denken valt aan: burgerzaken, Irado (afval), meldingen, aanvragen van inkomensondersteuning, belastingzaken, inzage in het bestemmingsplan. Diegene die de melding aanneemt, kan de burger dan direct doorverbinden naar het juiste loket, de juiste afdeling.

Het geld dat wij van het Rijk krijgen, is niet altijd voldoende om te doen wat nodig is. Zorgen dat we de taken kunnen uitvoeren binnen het beschikbare budget is een mooi streven, maar is geen doel op zich. We bezuinigen niet op de ondersteuning of zorg die mensen nodig hebben. We voeren de taken uit die nodig zijn.

Onze gemeente is zorgvuldig waar het gaat om de bescherming van privacy en de gegevens van haar inwoners. Bij aanbestedingen en subsidie weegt privacy mee. We zijn terughoudend bij het dataverzamelen in de openbare ruimte. De data stellen we niet beschikbaar voor oneigenlijke doelen.

In Nederland is in 2016 het internationale VN verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap getekend. Op grond hiervan moeten alle Nederlandse gemeenten een lokale inclusieagenda opstellen. De PvdA Capelle wil dat deze agenda in de komende raadsperiode wordt gerealiseerd. Het gaat hierbij onder meer om de toegankelijkheid van gebouwen en openbaar vervoer. Belangrijk is dat hierbij mensen met beperkingen betrokken zijn.

 

De omgevingswet

De Omgevingswet wordt naar verwachting in 2022 ingevoerd en biedt de mogelijkheid om de verbinding tussen wonen, de openbare ruimte en gezondheid beter te leggen. Onze gemeente heeft daarom een stadvisie opgesteld, die de basis is voor alle deelvisies onder andere op het gebied van wonen, mobiliteit en ruimte.

De Omgevingswet zelf is erg liberaal en biedt vooral veel ruimte aan de initiatiefnemers. In de praktijk zullen dat vaak projectontwikkelaars zijn. Voor de overheid is ruimtelijke ordening namelijk een belangrijk sturingsinstrument, waarmee we de publieke belangen kunnen borgen. De gemeente moet kunnen bepalen wat zij wil op welke plek: waar komt bijvoorbeeld hoeveel sociale woningbouw? Als de gemeente daar niet intensief op stuurt, dan zullen wijken steeds minder gemengd zijn en zullen inwoners met veel geld en inwoners met weinig geld steeds meer gescheiden wonen.

Participatie, of een mogelijk gebrek daaraan, is een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet. Belangrijk is dat voor alle deelnemers duidelijk is hoe de participatie geregeld moet zijn en door wie dit moet gebeuren. Ook hier is de gemeente verantwoordelijk voor het opkomen voor het algemeen belang. De omgevingswet biedt de ruimte om participatie af te doen als een taak voor de initiatiefnemer en/of ontwikkelaar. Dat is in onze ogen onvoldoende. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor de gemeente Capelle. Wij ijveren voor verplicht brede participatie als voorwaarde voor ontwikkeling.

 

Onze keuzes

Voor de invoering van de omgevingsvisie stellen we een participatieverordening vast, waarin duidelijk is waar bewoners op mogen rekenen bij de ontwikkeling en uitvoering van projecten.

Groen en natuur zijn enorm belangrijk. In de ‘oude’ bestemmingsplannen had de gemeente de mogelijkheid om te zorgen voor voldoende bescherming van het groen, natuur en de belangen van bewoners. In de Omgevingswet ligt de nadruk op de initiatiefnemers en het idee van ‘het moet toch kunnen tenzij’. Dit mag geen nadelige effecten hebben op ons groen en onze natuur.

Deel dit