Klimaatverandering
Verkiezingsprogramma

Klimaatverandering

In de komende jaren zetten we in onze gemeente alles op alles om de nu al merkbare gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte, heftige regenbuien en langdurige droogte zo goed als mogelijk op te vangen. Een omgeving met minder CO2-uitstoot en een betere luchtkwaliteit, met geïsoleerde huizen en betaalbare energielasten is absolute noodzaak. Het wereldwijde probleem van klimaatverandering en opwarming van de aarde kunnen we niet op lokaal niveau oplossen. We kunnen wel ons steentje bijdragen door een goede gemeentelijke aanpak van de overgang naar energiebronnen die geen CO2 uitstoten. We willen huurders en eigenaren van woningen hierbij ondersteunen met kennis en praktische adviezen. De gemeente en de gemeentelijke instellingen geven het goede voorbeeld door het gebruik van groene energie.

Het isoleren van oudere woningen, het bouwen van duurzame energie opwekkers en het aanpassen van het warmtenet: goedkoop is het allemaal niet en als de investering zich al terugbetaalt, is dat vaak pas na vele jaren. Duurzaamheid puur benaderen vanuit een kosten-batenanalyse is dus onverstandig. We willen koste wat kost voorkomen dat de energietransitie de ongelijkheid en tweedeling vergroot. Nu zien we dat huishoudens met hoge inkomens hun huis met subsidies kunnen verduurzamen, terwijl gezinnen met lage inkomens in hun tochtige woning met hoge energielasten achterblijven.

Dat is oneerlijk en funest voor het draagvlak. Duurzaamheid en klimaat mogen nooit leiden tot een tweedeling tussen klimaatwinnaars en -verliezers. We willen dat iedereen mee kan doen en iedereen mee profiteert. Daarom maken we afspraken met woningcorporaties om hun sociale huurwoningen zo snel mogelijk energieneutraal te maken en helpen we mensen die het verduurzamen van hun woning niet zelf kunnen betalen.

We geloven daarbij in de kracht van de buurt. Met energiecoaches en energiecoöperaties heroveren we de zeggenschap en maken we het opwekken van onze energie weer tot wat het hoort te zijn: een nutsvoorziening van ons allemaal. Onze energietransitie zal eerlijk zijn.

 

Onze keuzes

We werken met energiecoaches. Dit zijn inwoners, die vooropgaan in het verduurzamen van hun huis. We gaan samen met hen de wijken in om de buren te stimuleren ook te verduurzamen. Samen wordt gekeken hoe met de vervanging van welke apparatuur en/of met welk type isolatie, zoals dubbel glas en spouwmuurisolatie, de meeste energiebesparing kan worden behaald.

We voeren een omruilmogelijkheid voor witgoed in voor inwoners met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum. Via de gemeente kan je dan je oude energieslurpende apparatuur voor energiezuinige varianten vervangen.

We bouwen een woning om tot voorbeeldwoning om aan onze inwoners te kunnen laten zien wat de energietransitie inhoudt, welke voordelen verduurzaming kan bieden en hoeveel dat kost.

Wie zijn of haar huis wil verduurzamen, maar daar geen geld voor heeft, kan tegen gunstige voorwaarden een gemeentelijke subsidie/lening krijgen. We hebben hiervoor een fonds.

De energiecoaches delen aan ieder huishouden met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum een energiebox uit. Hierin zitten duurzame producten, zoals ledlampen, een waterbesparende douchekop en tochtstrips om het huis direct energiezuiniger te maken.

We houden het niet alleen bij regelingen, maar gaan actief de wijk in (bijvoorbeeld met een energiebus).

We bieden actief subsidieregelingen aan, zoals spaarlampen en zonnepanelen. Hiervoor bedenken we acties om deze dicht bij mensen aan te bieden (op een vergelijkbare manier als de  prikbussen).

 

Collectieve projecten

Een belangrijk gedeelte van de klimaattransitie kan het beste samen worden opgepakt. Op die manier benutten we schaalvoordelen en worden de maatregelen beter betaalbaar.

 

Onze keuzes

We ondersteunen ondernemende inwoners, die samen een energiecoöperatie willen oprichten, met advies en met subsidies.

Het streven in onze gemeente blijft nul op de meter, maar om bijvoorbeeld jaren vijftig wijken energieneutraal te krijgen is een investering nodig, die onmogelijk valt terug te verdienen. In deze wijken is het zinvoller om de woningen beter te isoleren, zodat de inwoners minder energie verbruiken en daardoor lagere lasten hebben.

We staan inwoners en verenigingen van eigenaren, die samen met hun buren werk maken van duurzame energie, bij met advies en startsubsidies.

We wijzen inwoners, die zelf een energiecoöperatie willen beginnen of zich bij een energiecoöperatie aan willen sluiten, op bestaande initiatieven als Zonkracht Capelle.

De door buurtbewoners opgerichte energiecoöperaties bieden we de helpende hand en we nemen hindernissen weg. Zo vragen we geen leges bij vergunningen.

Door de opbrengsten te investeren in nieuwe duurzame initiatieven brengen we onze energievoorziening steeds meer in handen van het collectief, stimuleren we de bouw van duurzame energie opwekkers blijvend en realiseren we stap voor stap dat onze energie weer een nutsvoorziening wordt.

We voeren een duurzaamheidstoets bij ons inkoop- en aanbestedingsbeleid in. Voortaan koopt de gemeente alleen nog in bij partijen, die circulair en duurzaam werken.

 

De gevolgen van klimaatverandering

Door klimaatverandering zullen we in onze gemeente vaker te maken krijgen met hittegolven en hevige regenbuien. Om daar beter op voorbereid te zijn en de overlast te verminderen moeten we onze stad aanpassen aan het veranderende klimaat (zie ook het hoofdstuk Wonen, voor concrete voorstellen).

 

Onze keuzes

We kiezen ervoor om onze wijken te vergroenen, investeren in de aanleg van plantsoenen en bomen.

Samen met de onderwijsinstellingen gaan we de schoolpleinen vergroenen.

We stimuleren bewoners om hun regenwater op hun eigen terrein af te voeren door bijvoorbeeld minder tegels te gebruiken, meer groen te planten, of door de regenpijp niet naar de riolering te leiden, maar naar eigen grond of regenton. Hiervoor stellen wij een subsidie beschikbaar van € 250 per tuin. Daarnaast doen we mee aan het NK-tegelwippen. Op die manier maken wij onze gemeente regenwater veilig.

Bij het herinrichten van straten wordt er rekening gehouden met grotere hoeveelheden water die afgevoerd moeten worden. Indien mogelijk wordt het regenwater niet afgevoerd, maar beschikbaar gehouden voor als er tekorten zijn (droogte) en gebruikt voor koeling.

Capelle ligt onder zeeniveau. In een gemeentelijk rampenplan moet de mogelijkheid van evacuatie bij grote overstromingen worden opgenomen.

Deel dit