Leefbaarheid en groen
Verkiezingsprogramma

Leefbaarheid en groen

Biodiversiteit

Tijdens de lockdowns is nog maar weer eens gebleken hoe belangrijk het is voor ons welzijn en onze gezondheid, om voldoende groen in de directe omgeving te hebben. Het herstellen en versterken van de biodiversiteit is belangrijk voor zowel mens als dier. Het helpt ook bij het dragelijker maken van de klimaatverandering. Capelle is daarbij een van de dichtstbevolkte gemeenten van Nederland. Op iets meer dan 14 vierkante kilometer telt Capelle zo’n 30.000 woningen, dus ruim 2000 per vierkante kilometer. Op een inwoneraantal van tegen de 70.000, zijn dat bijna 5000 mensen per vierkante kilometer.

 

Onze keuzes

We kiezen ervoor om zoveel mogelijk inheemse struiken en bomen aan te planten en ons maaibeleid af te stemmen op de behoeften van flora en fauna. In het broedseizoen wordt dus niet gesnoeid en waardplanten (bijv. brandnetels voor vlinders) laten we staan waar mogelijk. Daarbij is de toegankelijkheid van voetpaden een randvoorwaarde.

Bomen, en zeker de wat oudere, grote bomen, moeten zoveel mogelijk behouden blijven. Het beleid wordt dat bomen niet gekapt worden, tenzij er zwaarwegende redenen voor zijn (bijv. veiligheid).

Er wordt onderzocht in hoeverre we Tiny Forests kunnen aanleggen in Capelle. Dit zijn zeer dichtbegroeide, kleine bossen met een zeer rijke biodiversiteit. Naast het Schollebos en Hitland, moeten we ook de kleine parels koesteren, zoals het Slotpark en het vroegere Amandelpark.

We hebben aandacht voor stiltegebieden, ook in de stad.

  We onderzoeken hoe we onnodige geluidsoverlast in de stad tegen kunnen gaan. Daarbij heeft de overlast van de Algeracorridor onze bijzondere aandacht, maar ook onnodig lawaai van apparatuur die wordt gebruikt bij onderhoudswerkzaamheden.

We houden een stadsecoloog aan in gemeentelijke dienst. Deze ecoloog adviseert en controleert of het gemeentelijk beleid vriendelijk is voor planten, dieren en mensen.

 

Circulaire economie

De weggooi-maatschappij is een groot probleem: het afval hoopt zich op. We willen in onze gemeente naar een circulaire economie, waar al het afval hergebruikt wordt.

 

Onze keuzes

We willen dat er veel meer afval gescheiden gaat worden. We onderzoeken wat hiervoor in Capelle de beste methode is: nascheiding, scheiding bij de bron of een DIFTAR systeem (betalen voor geproduceerde afval). We letten hierbij op dat maatregelen niet tot extra zwerfvuil leiden.

We stimuleren initiatieven zoals repair-café’s en verschillende soorten kringloopwinkels.

Er komen naast de Gemeentewerf meer punten waar burgers hun groter elektronisch en chemisch afval in kunnen leveren. De gang naar de Gemeentewerf is lastig voor mensen die minder mobiel zijn.

We stimuleren nieuwe projecten voor hergebruik. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan fietspaden van gerecycled plastic, zoals in Zwolle en Giethoorn.

We maken het opruimen van zwerfafval door bewoners laagdrempelig door op meerdere plaatsen in de stad de benodigdheden te verstrekken.

Deel dit