welzijn > sociale wijkteams
In het huidige beleid wordt de kern gevormd door vier sociale wijkteams met verschillende disciplines. De teams combineren taken m.b.t. individuele hulpverlening en advies met het ondersteunen van bewonersinitiatieven en zelforganisatie.
De wijkteams bieden ook steun aan vrijwilligers en mantelzorg en vormen een schakel met tweedelijns zorginstellingen. De PvdA is in beginsel positief over deze reorganisatie van het sociaal werk. De sociale teams vormen een basis waarop kan worden voortgebouwd bij de komende overdracht van rijkstaken op sociaal terrein naar de gemeenten.
Er is wel reden om de ontwikkeling kritisch te volgen:
- De reorganisatie is gepaard gegaan met bezuinigingen; het is de vraag of er voldoende capaciteit is
- Ondersteuning van zelforganisatie en bewonersinitiatieven mag niet in het gedrang komen door de (arbeidsintensieve) taken m.b.t. individuele hulpverlening
- Omgekeerd mogen er in de individuele hulpverlening geen (nieuwe) wachtlijsten ontstaan. De PvdA wil dat het eerste contact na een vraag om hulp maximaal binnen een week plaatsvindt en dat begeleiding na maximaal twee weken gaat plaatsvinden
- ‘Welzijn nieuwe stijl’ betekent meer zelf doen. In principe is dit een goede zaak, maar de mogelijkheden van zelfredzaamheid worden overschat.
Concrete aandachtspunten zijn:
♥ Vrijwilligers en mantelzorgers zijn soms afgehaakt bij de wisseling van ‘aanbieder’. Continuïteit en vertrouwdheid met sociaal werkers is van groot belang voor de binding met de vrijwilligers die het hart van de actieve Capelse samenleving vormen. Het systeem van periodieke aanbesteding moet daarom opnieuw worden bezien.
♥ De PvdA vindt dat de gemeente rond mantelzorg de regiefunctie in handen moet nemen en voor goede ondersteuning en begeleiding moet zorgen.
♥ De sociale wijkteams hebben zicht op het werk van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in de wijken. De wijkteams dienen jaarlijks ontwikkelingen en knelpunten in het vrijwilligerswerk te signaleren en te rapporteren.
♥ De mogelijkheden voor zelforganisatie zijn niet in alle wijken even groot. In sociaal kwetsbare wijken is professionele inzet nodig voor het goed functioneren van publieke voorzieningen, zoals buurtcentra en jongerenwerk.
♥ Alle vrijwilligersorganisaties, buurtpreventieteams, ouderenclubs, buurthuizen, WOP’s, jongereninitiatieven, sportverenigingen, etc. moeten een beroep kunnen doen op (tijdelijke) professionele ondersteuning.
♥Taken die niet of niet geheel aan vrijwilligers kunnen worden overgelaten en die wel belangrijk zijn, moeten door of namens de gemeente door beroepskrachten worden uitgevoerd.
♥ Er wordt jaarlijks een Capelse vrijwilligersdag en/of vrijwilligersfeest georganiseerd als blijk van waardering voor alle Capelse vrijwilligers.
bron: verkiezingsprogramma PvdA Capelle ad IJssel 2014-18