Door op 29 mei 2015

Radio Capelle: de dood of de gladiolen ……………

Het zal ongeveer een half jaar geleden zijn, dat de PvdA in Capelle als eerste aan de bel trok m.b.t. de problematische situatie rond Radio Capelle.

Zowel organisatorisch, financieel als in relationeel opzicht stapelden de problemen zich daar in hoog tempo op.Tegelijkertijd speelde toen het feit, dat de Omroep weer voor 5 jaar aangewezen moest worden door het Commissariaat voor de Media om in Capelle uitzendingen te mogen verzorgen.
Het was, gezien de belabberde situatie, 5 voor 12.

“De lokale omroep staat samen met de landelijke en de regionale omroep aan de basis van de democratie. Het publieke omroepbestel in Nederland bestaat uit drie lagen, de landelijke, de regionale en de lokale publieke omroepen. Ze zorgen – samen met de perssector – voor de (lokale) journalistieke infrastructuur. Lokale publieke omroepen opereren in de haarvaten van de samenleving. Dat geeft ze bij uitstek een goede positie om hun lokale nieuws- en informatie-functie voor de lokale democratie te vervullen. Ook bieden de omroepen een podium voor kunst en cultuur uit de streek of gemeente. In totaal zijn er 282 omroepen waarvan circa de helft ook televisie maakt. Daar werken meer dan 500 betaalde krachten en 20.000 vrijwilligers. De totale bijdrage van de gemeenten aan de lokale omroepen bedraagt ongeveer 10 miljoen euro per jaar”.
(Citaat van staatsecretaris Sander Dekker)

Er is sinds een paar maanden door alle vrijwilligers van Radio Capelle kei en kei hard gewerkt. Nieuwe mensen zijn aangetrokken, organisatorisch is de boel op orde, conflicten met externen zijn opgelost.

Het college van burgemeester en wethouders van Capelle concludeert dan ook terecht in het voorstel aan de gemeenteraad op 26 mei 2015, dat aan alle voorwaarden die de Mediawet stelt, door Radio Capelle is voldaan, zodat niets een aanwijzing om de radio-uitzendingen te mogen blijven verzorgen, nog in de weg kan staan. Die aanwijzing is er dan ook gekomen. Zeker ook gezien het feit dat van de wet de financiële situatie niet bij de afweging mocht worden betrokken.

Nu de aanwijzing heeft plaatsgevonden, heeft de Gemeente een zorgplicht m.b.t. de bekostiging.
Bij die zorgplicht gaat het om 2 aspecten:
1. Continuïteit van de omroep de komende jaren
2. De gemeente is verplicht te bekostigen in het tekort dat er eventueel ontstaat bij de exploitatie.
En daar wringt hem nu juist de schoen.

Gelukkig heeft de wethouder bij de behandeling van de NJN aangegeven, dat zij een voorstander is van het levensvatbaar houden van Radio Capelle. En ook tijdens de laatste commissievergadering was de meerderheid van de commissie er voor, om Radio Capelle de kans te geven het beleidsplan te realiseren met het daarbij gevraagde budget. Ook de coalitiepartijen VVD en D66 gaven aan positief te staan ten opzichte van de gevraagde aanvullende subsidie van 15.000 euro.

Onze verbazing was dan ook groot, dat het college, ondanks de uitspraken van wethouder Van Cappelle (D66) en ondanks de meerderheid in de commissie, vast bleef houden aan haar oorspronkelijke financieringsvoorstel van € 1,14 per huishouden, waarmee er een tekort in de begroting van Radio Capelle dreigde van 15.000 euro.

Leefbaar Capelle, de enige fractie die geen enkele inhoudelijke onderbouwing gaf van haar standpunt, dat € 1,14 per huishouden genoeg is voor Radio Capelle, kreeg daarmee haar zin, wetende dat dit standpunt er toe zou kunnen gaan leiden dat de stekker er bij Radio Capelle per 1 januari 2016 uit gaat.

En ook wetende, dat Sander Dekker al in 2013 heeft aangegeven dat, gezien de vernieuwingsopdracht voor de lokale omroepen, de toen geldende norm van € 1,30 het absolute minimum was. In een VNG publicatie samen met de OLON uit 2014 wordt als richtbedrag voor een gemeente met de omvang van Capelle een bedrag van € 176.200 op jaarbasis genoemd!

Er stonden tijdens de raadsvergadering nog een aantal belangrijke vragen open voordat de PvdA een definitief standpunt zou innemen m.b.t. de bekostiging van Radio Capelle.

Vraag 1 aan de wethouder was dan ook, wat voor mogelijkheden zij zag m.b.t. het overbruggen van het ontstane gat van 15.000 per jaar door Radio Capelle.
Vraag 2 was vervolgens, of zij ook kennis heeft genomen van de mededeling van het bestuur van Radio Capelle, dat de stekker er per 1-1-2016 uit gaat wanneer er niet gerekend kan worden op een bedrag van 50.000 per jaar. En hoe zij dit gegeven ziet vanuit het oogpunt van de wettelijk verplichte continuïteit.
Vraag 3 luidde, of het bij de wethouder qua financiering om een principiële zaak gaat (zo ja, welke principes dan), of om het feit dat het geld niet gevonden kan worden in de begroting?
Tot slot de laatste (4e) vraag:
De wethouder heeft ons bericht, dat “De uitkomsten van het burgerpanel er nog aan komen, die moeten beschikbaar zijn voor de raadsvergadering”.
De vraag van de PvdA is wat de rol is van deze gegevens en waarom ze nog niet beschikbaar zijn.

Alle vragen werden door de wethouder helaas afgedaan met een min of meer niets zeggend antwoord. En zij bleef bij het standpunt, dat 1,14 per huishouden voldoende is en dat Radio Capelle het daar eerst maar eens voor moet gaan proberen. Dat Radio Capelle daar feitelijk maar 3 maanden de tijd voor krijgt (tot aan de Najaarsnota), werd er niet bij gezegd.

Alles bij elkaar voldoende redenen dan ook voor de PvdA om een motie in te dienen, die de toekomst voor Radio Capelle de komende 2 jaar veilig moet stellen, door het verlenen van een aanvullende subsidie van 15.000 euro op jaarbasis.
In die 2 jaar moet de omroep weer een volwaardige status krijgen en de samenwerking gezocht hebben met omliggende omroepen.

De (onderstaande) motie werd gesteund door de PvdA, SP, CDA en CU en behaalde helaas geen meerderheid.Voor Radio Capelle is de kans op het niet overleven (“de dood”) nu levensgroot, aldus de woorden van de bestuursvoorzitter.

De PvdA kan zich niet voorstellen, dat leefbaar Capelle, VVD en D66 dat op hun geweten willen hebben. Gezien de enorme inzet van alle 70 vrijwilligers van Radio Capelle, het realistische en tegelijkertijd ambitieuze beleidsplan voor de nabije toekomst, verdient de omroep wat de PvdA betreft eerder de gladiolen.

150525_motie Radio Capelle