Basisbanen: Investeren in mensen is winst voor de samenleving

18 juli 2021

Op 12 juli jl. stond het beleidskader Werk & Inkomen op de agenda van de gemeenteraad. De PvdA Capelle diende een motie in als aanvulling op de plannen in het beleidskader. De PvdA constateerde dat er in het beleidskader geen maatregelen zijn opgenomen om mensen die langdurig (meer dan drie jaar) van een bijstandsuitkering afhankelijk zijn, te helpen. Wij vinden het belangrijk om deze mensen niet in de kou te laten staan.

De PvdA gunt het deze groep om een zinvolle dagbesteding te vinden, een reden te hebben om elke dag het bed uit te komen en daarmee een inkomen te verwerven. Daarnaast blijven er in de publieke sector werkzaamheden liggen omdat er geen vrijwilligers gevonden worden om dat werk te doen. Denk daarbij aan werkzaamheden als wijk/buurtbeheerder, conciërge, chauffeur op de buurtbus. De PvdA stelde daarom voor om een verkenning te doen naar basisbanen: hiermee biedt de gemeente werk aan mensen voor wie een betaalde baan niet haalbaar is.
De collegepartijen Leefbaar Capelle en VVD en de oppositiepartijen SGP, CU en CDA stemden helaas tegen onze motie. Hiermee was er onvoldoende steun om de verkenning uitgevoerd te krijgen.

Lees de gehele motie hier:2021 Verworpen – Motie investeren in mensen is winst voor de samenleving