Door Wendy Tieman op 11 juli 2014

Capelse supers blijven op zondag gesloten

Donderdag 10 juli 2014 is een nieuwe verordening ingegaan waarmee het aantal koopzondagen in Capelle aan den IJssel van 5 naar 12 is gegaan. Voor de Koperwiek is er nu een algemene vrijstelling voor deze 12 zondagen, de andere winkeliers en winkelcentra kunnen voor deze 12 koopzondagen een ontheffing aanvragen. Alleen de ondernemers van Capelle XL kunnen hun deuren elke zondag open doen.  De Partij van de Arbeid is van mening dat hiermee nog steeds niet tegemoet wordt gekomen aan de behoefte van bewoners en ondernemers in Capelle. De PvdA diende daarom een amendement in om in elk geval de supermarkten de mogelijkheid te geven om elke zondag open te gaan, net als dat in Rotterdam gebeurt. Dit voorstel vond echter geen steun bij andere partijen in de gemeenteraad.

Capellenaren lopen er al jaren tegenaan dat het beleid in hun stad niet meer van deze tijd is. Zij gaan op zondag naar Rotterdam om te winkelen, terwijl ze liever hun geld in Capelle zouden willen uitgeven. Het gaat niet alleen om de bewoners. Ook de meerderheid van de ondernemers in Capelle wil volledige vrijheid en dus zelf bepalen wanneer zij opengaan, zo bleek uit het onlangs uitgevoerde draagvlakonderzoek en het detailhandelsoverleg. Raadslid Wendy Tieman: “Veel Capellenaren rijden nu op zondag naar de Jacques Dutilhweg of het Alexandrium om hun boodschappen te halen. Waarom worden deze Capellenaren niet in de gelegenheid gesteld om hun dagelijkse boodschappen op zondag in Capelle te kunnen doen? Als Capellenaren uitgebreid willen winkelen op zondag, dan is de kans dat ze voor het Alexandrium of het Rotterdamse centrum kiezen natuurlijk sowieso groot, maar weinig Capellenaren zullen besluiten om hun dagelijkse boodschappen buiten Capelle te doen, als een deel van de supermarkten in Capelle op zondag geopend is. Die mogelijkheid mogen we de Capelse supermarkten en de Capelse burgers toch niet ontnemen?”

Wendy Tieman

Wendy Tieman

Wie ben je? Wat is je achtergrond? Ik ben pedagoog en heb ruim twintig jaar in de wetenschap gewerkt. Ik woonde van 1979 tot 1985 op de Oude Plaats (Middelwatering) en woon sinds 2002 met mijn partner en kinderen in de Oostgaarde. Waarom ben je de lokale politiek ingegaan? De lokale politiek was voor mij

Meer over Wendy Tieman