Door op 29 januari 2015

Een nieuw stadshart voor iedereen

Afgelopen half jaar begon het in het gemeentehuis steeds meer te gonzen van geluiden over bouwen, vernieuwing en een nieuw stadshart. Het begon met de definitieve handtekening voor de Hoven 2 maar ook het op de schop nemen van het stadshart heeft nu een serieuze vorm gekregen.
Afgelopen dinsdag was er een speciale thema-avond waarin de ambtenaren en wethouder van Sluis hun plannen voor een nieuw stadshart hebben gepresenteerd. Het is op zijn minst indrukwekkend te noemen als je ziet hoeveel tijd en werk de ambtenaren hebben gestoken in deze plannen. Veel van het oude zou vervangen moeten worden, een groene gordel door het centrum van Capelle, vernieuwde metrostations en een compleet nieuw stadsplein.

Het is fijn om te horen dat Capelle weer wil vernieuwen en dat er meer groen terug zou moeten komen. Groen in Capelle verdwijnt. Niet direct dat er groen wordt weggehaald maar wel dat groen niet tot bijna niet wordt onderhouden. Hierover maakt de PvdA zich zorgen en ik zal dan de momenten aanpakken dat we hier aandacht voor kunnen vragen.
Opvallend is dat de wethouder aangeeft meer geld vrij te willen maken voor extra onderhoud in het stadshart, als het zover is. Waarom kan daar dan wel geld voor gevonden worden en waar wil de wethouder dit vandaan halen?
Vermeld werd ook dat de koperwiek gaat uitbreiden, zoals de ambtenaar vertelde “Capelle heeft geluk dat er eigenlijk geen leegstand in de winkelcentra is”. Opvallende uitspraak als we verder kijken dan de Koperwiek en zien dat zowel de Terp als de Scholver te maken hebben met flinke leegstand, verdwijnen van detailhandel en opgevuld worden met grote supermarkten.
Maar ook waar zijn de trapvelden voor jongeren, worden zij weer ergens weggestopt of biedt Capelle hun ook in het centrum ontmoetingsruimte, buiten?
Allemaal vragen die we ons als fractie, raad, ambtenaar en Capellenaar mogen en zelfs moeten stellen.

De focus bij de thema avond lag vooral bij het stadshart. Ons werd verteld dat de Rabobank weggaat, de bibliotheek een nieuwe bestemming krijgt (geen idee wat), de tapasbar verdwijnt en er onder het spoor bij de metro gebouwd word. Het plein word smaller gemaakt en hierdoor toegankelijker. De keuze mogelijkheden voor de Capelse raad zouden zijn:
1. Een stedelijk uiterlijk geven door een gebouw op het Amnestyplein te zetten en zo het plein tussen 4 muren te plaatsen.
2. De andere keuze die gegeven werd was om het Amnestyplein om te toveren tot een parkachtige locatie waarin groen en blauw samen kwamen, Zelfs de keuze om de Rivierweg op te breken en om te leiden is een optie.
Als aanwezige namens de PvdA en als portefeuillehouder Stedelijke ontwikkeling en Buitenruimte heb ik mij uitgesproken voor de groen & blauwe versie. Wat betreft de Rivierweg heb ik aangegeven dat het mooi zou zijn om de Rivierweg terug te brengen naar 30km en om te leiden, in dien mogelijk. Hierdoor kan het groen en het plein nog meer prestige, schoonheid en kansen krijgen.

Zoals u leest gebeurt er momenteel genoeg in Capelle en zijn er genoeg plannen voor vernieuwing. Ik zal altijd blijven strijden voor meer groen, toegankelijke ontmoetingsplaatsen, goed onderhoud en gelijke verdeling in alle wijken. En ik denk dat het echte werk nu pas echt gaat beginnen.

Een hartelijke rode groet,

Mats Bergman
Burgerraadslid PvdA Capelle