Leuk en leerzaam gesprek met wethouder Sjoerd Geissler op thema-avond 16 november

Door Sjoerd Geissler op 19 november 2022

Leuk en leerzaam gesprek met PvdA wethouder Sjoerd Geissler op thema-avond 16 november

Sinds juli 2022 neemt de PvdA weer deel aan het college van B&W van Capelle aan den IJssel. Dit was voor de afdeling een aanleiding om met onze wethouder Sjoerd Geissler eens in gesprek te gaan op een thema-avond.

Energiearmoede

Hij begon met een toelichting op zijn portefeuilles (waaronder energiearmoede en duurzaamheid) en gaf een inkijkje in hoe besluitvorming in een college tot stand komt. Als voorbeeld gaf hij hoe het besluit tot stand komt om de 1 miljoen euro te verdelen die van het Rijk komt voor de bestrijding van energiearmoede. Met de ambtelijke staf en college wordt gepuzzeld om een tot een zo optimaal mogelijk besluit te komen om zo veel mogelijk mensen te helpen. De gemeente beschikt niet over de inkomensgegevens van haar inwoners, maar heeft wel inzicht in het inkomen per buurt, waardoor ze de meeste mensen met een laag inkomen kunnen bereiken. Daardoor worden de meeste huishoudens in een huurwoning met een inkomen tot 130% van het sociale minimum bereikt. Huizen met een energielabel D, of minder krijgen prioriteit. Iemand vroeg hoe het dan zit met grote gezinnen die per definitie meer energie verbruiken. Sjoerd legde uit dat er ook gekeken wordt naar huizen met een bovengemiddeld hoog energieverbruik, waardoor buurten met grote gezinnen op de radar komen. De wijkgerichte aanpak vindt alleen plaats in de geselecteerde wijken. Er komt huis aan huis een installatieservice die energiebesparende maatregelen toepast. Op de vraag van een deelnemer aan het gesprek antwoordde Sjoerd dat mensen buiten de geselecteerde buurten wel individueel een installatieservice kunnen aanvragen.

Links beamer, rechts Sjoerd Geissler naar het publiek kijkend

Foto: Nicky Bouwers

Gesprek en contact met inwoners

Verder zei Sjoerd dat hij het gesprek met inwoners belangrijk vindt, omdat dat het dan tijdens de besluitvorming al mogelijk is om het besluit aan te passen en zo tot beter beleid te komen. Daarnaast legde hij uit dat hij waarde hecht aan werkbezoeken. Je ziet dan als bestuurder zelf hoe het beleid uitpakt en wat er moet gebeuren. Dan zit je er toch dichter bovenop.

Op een vraag over zijn bereikbaarheid gaf Sjoerd aan dat hij alle mails zelf leest. Hij heeft secretariële ondersteuning om snel te kunnen reageren. Iemand vroeg of het mogelijk is om een gesprek met hem aan te vragen. Zijn antwoord is dat dit altijd mogelijk is, maar dat er wel altijd een ambtenaar bij zit. Dit om ervoor te zorgen dat er een gesprek van het verslag wordt gemaakt.

Iets betekenen

Een laatste vraag was wat hij het mooiste van het vak vond. “Dat je echt concreet iets kunt betekenen. Dat je iets in het college besluit en dat het de volgende dag geregeld wordt. Er was in een buurt veel overlast van zwerfafval. Er werd besloten om de prullenbakken af te sluiten en speciale kleppen op de ondergrondse containers aan te brengen. De volgende dag fietste ik erlangs en waren er medewerkers van de gemeente bezig om het te regelen.”

Meer weten over Sjoerd en zijn portefeuilles? Zie Personen – PvdA Capelle aan den IJssel en zie Sjoerd Geissler | Capelle aan den IJssel

Sjoerd Geissler

Sjoerd Geissler

Sjoerd Geissler is wethouder voor de PvdA in Capelle a/d IJssel. In 2004 is hij lid geworden van de PvdA, omdat deze partij het beste aansluit op zijn visie over bestaanszekerheid en het bieden van gelijke kansen voor iedereen. Tijdens zijn werk ervaart hij dat veel mensen moeite hebben om zich overeind te houden en

Meer over Sjoerd Geissler