Motie fietspaden van gerecycled plastic

15 juli 2021

Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota op 12 en 13 juli jl. heeft de PvdA Capelle een motie ingediend om het college ertoe te bewegen om de mogelijkheden na te gaan om in Capelle aan den IJssel fietspaden van gerecycled plastic neer te leggen.

Van alle plastic die wereldwijd ooit geproduceerd is,  ligt meer dan de helft op een vuilnisbelt of zwerft als zwerfafval rond. Een kleine 30% is nog in gebruik. Zo’n 10 % is verbrand en slechts 6% is gerecycled. Ongeveer 40% van het plastic dat momenteel geproduceerd wordt, wordt binnen een maand weggegooid. Aangezien het afbreken van plastic tientallen tot honderden jaren duurt en er bij de afbraak van plastic microplastics (minuscule deeltjes) overblijven, die mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mens en dier, is het essentieel dat we meer plastic gaan recyclen.

In Zwolle en Giethoorn zijn al succesvolle pilots zijn gedaan met fietspaden van gerecycled. In zo’n fietspad van 30 meter is 1000 ton plastic verwerkt. Deze fietspaden hebben ook nog verschillende andere voordelen, zoals bijvoorbeeld een holle ruimte waarin plek is voor kabels en waterberging (bij enorme regenbuien).

De reactie van wethouder Van Veen op de motie was dat er een werkgroep met medewerkers van stadsbeheer en stadsontwikkeling wordt opzet om de voor- en nadelen van gerecyclede fietspaden te onderzoeken. De PvdA Capelle is blij met deze toezegging van het college en wacht het Actieplan Circulair Capelle af waarin de uitkomst van dit onderzoek meegenomen zal worden.

De motie vindt U hier: Ingetrokken – Motie Fietspaden van gerecycled plastic