Door Wendy Tieman op 10 november 2015

PvdA zeer verheugd: de winkels mogen in Capelle eindelijk open op zondag!

Maandagavond stelde de gemeenteraad een nieuwe winkeltijdenverordening vast; de winkels mogen daardoor nu elke zondag geopend zijn in Capelle. De lokale PvdA is zeer verheugd, want zij hebben zich al jarenlang hard gemaakt voor deze openstelling. Raadslid Wendy Tieman: “Ons standpunt is in die jaren niet veranderd: De PvdA is van mening dat winkeliers volledige vrijheid zouden moeten krijgen om zelf te bepalen of ze op zondag open willen gaan. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van de Capellenaren, wordt de concurrentiepositie van de Capelse winkeliers verbeterd en kan de ambtelijke capaciteit (ontheffingen verlenen, handhaven) omlaag.” In de verordening is bovendien, tot tevredenheid van de PvdA, ook vastgelegd dat ondernemers niet verplicht mogen worden tot openstelling.

In 2010 heeft de fractie van de Partij van de Arbeid bij de presentatie van het collegeakkoord aangegeven dat het de toenmalige afspraak van 5 koopzondagen per jaar “slecht voor Capelle” vond en dat de ondernemers hiermee in de steek werden gelaten. In november 2012 heeft de Partij van de Arbeid samen met D66 een motie ingediend om in het kader van de nieuwe Winkeltijdenwet het college voorbereidingen te laten treffen zodat de winkels in Capelle op zondag open konden. Een meerderheid van de raad (SGP, CU, CDA, VVD, Leefbaar Capelle, Groenlinks, SP en Capelle.Nu!) stemde echter tegen. In juli 2014 werd de verordening winkeltijden aangepast waarmee eindelijk de verruiming van 5 naar 12 koopzondagen gerealiseerd werd. De PvdA was echter van mening dat deze verruiming niet ver genoeg ging en diende een amendement in om het voor supermarkten mogelijk te maken om elke zondag hun deuren te openen. Dit voorstel in 2014 vond echter bij geen enkele andere partij in de gemeenteraad steun. De PvdA is dan ook verheugd dat in 2015 er alsnog een raadsmeerderheid (Leefbaar Capelle, D66, VVD en PvdA) is gekomen om de algehele openstelling op zondagen te regelen. “Beter laat dan nooit,” aldus Tieman.

Wendy Tieman

Wendy Tieman

Wie ben je? Wat is je achtergrond? Ik ben pedagoog en heb ruim twintig jaar in de wetenschap gewerkt. Ik woonde van 1979 tot 1985 op de Oude Plaats (Middelwatering) en woon sinds 2002 met mijn partner en kinderen in de Oostgaarde. Waarom ben je de lokale politiek ingegaan? De lokale politiek was voor mij

Meer over Wendy Tieman