Reactie op coalitieakkoord

Door Wendy Tieman op 11 juli 2022

Dinsdag 5 juli jl. werd in de gemeenteraad het coalitieakkoord besproken. Wendy Tieman, net geïnstalleerd als raadslid, voerde hierbij het woord. Allereerst stond zij stil bij het feit dat ze het bijzonder vond om weer in de raadszaal te staan na een onderbreking van ruim vier jaar: “Ik ben dankbaar dat ik weer de rol van volksvertegenwoordiger op mij mag nemen en dat ik opnieuw mijn steentje bij mag dragen aan een socialer en groener Capelle.”

Vervolgens sprak ze haar dank uit aan iedereen die bij de totstandkoming van het akkoord betrokken was: “Maar ik sta hier niet alleen persoonlijk dankbaar, ook als fractie zijn wij dankbaar voor het coalitieakkoord dat voor ons ligt. Het was voor ons geen vanzelfsprekendheid om deel te nemen aan de coalitie. Sterker nog: als je het mij voor de verkiezingen of net na de verkiezingsuitslag had gevraagd, dan had ik niet verwacht dat wij ‘mee zouden gaan doen’ zoals dat dan zo mooi heet. Het is voor ons erg belangrijk geweest dat we de tijd hebben genomen om tot deze coalitie te komen. Tijd waarin we zowel goed over de inhoud hebben kunnen spreken, als ook de onderlinge band hebben kunnen versterken.

Graag spreken wij een woord van dank uit aan iedereen die onderdeel is geweest van dit proces. Uiteraard grote dank aan dhr. Kruijt, mw. De Mik, de griffie en de ambtelijke organisatie voor hun kundige begeleiding. Dank aan onzecoalitiepartners én aan de oppositiepartijen met wie we constructief kritisch gesprekken hebben gevoerd.  Tot slot ook dank aan onze fractie, inclusief burgerraadsleden en fractievolgers, en onze PvdA-leden die hun vertrouwen in dit akkoord unaniem hebben uitgesproken.”

De PvdA-fractie is niet alleen dankbaar voor het akkoord dat voor ligt, maar ook zeer trots op dit akkoord. Trots op de inhoud van dit akkoord. Wendy Tieman lichtte dat toe aan de hand van vier speerpunten die voor de PvdA-fractie erg belangrijk zijn.

Wonen

We verkeren in een enorme wooncrisis; voor veel mensen is een betaalbaar huis geen vanzelfsprekendheid meer. De PvdA Capelle is dan ook blij dat we in het akkoord hebben afgesproken dat woningen geen verdienmodel moeten zijn, dat we duidelijke percentages betaalbare woningen hebben vastgelegd en dat we scherp blijven op de definiëring van sociale woningen.

Sociaal Capelle

Heel belangrijk is de centrale plek die de menselijke maat en het uitgaan van vertrouwen hebben gekregen in dit akkoord. Daarnaast is de PvdA erg blij met de concrete maatregelen om mensen uit armoede te houden of te krijgen en mensen de kans te geven mee te kunnen doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de pauzeknop schulden, de uitbreiding van het Jeugdfonds Sport en Cultuur tot 130% van de bijstandsnorm, de verhoogde vergoeding voor zwemlessen, de pilot samenwonen in de bijstand, afschaffen van de kostendelersnorm tot 27 jaar,de versterking van de bibliotheek, de uitbreiding van de opstapbanen en de pilot basisbanen.

Groen Capelle

Met groen bedoelt de PvdA zowel een daadwerkelijk groenere stad – denk aan bomen, struiken en bloemen – als een duurzame stad bedoelen. De PvdA Capelle is verheugd dat we nu echt stappen gaan zetten op het terrein van duurzaamheid, o.a. door duurzaamheidsleningen. Maar ook ecologisch maaibeheer en een focus op circulariteit zijn heel belangrijk.

Samen voor Capelle

Met al deze mooie plannen voor Capelle is het ook van belang om te bedenken hoe we dat voor elkaar gaan krijgen. Het kernwoord hierbij is samen, samen met de bewoners van Capelle, het college en de raad samen, samen met de ambtelijke organisatie, vanuit onze gezamenlijke binding met Capelle.

Afgesloten werd met de woorden: “Kortom, de PvdA-fractie is trots op dit akkoord en we hebben vertrouwen in deze coalitie. Wij hopen dat we er met elkaar, ondanks alle onzekerheid waarin we verkeren, een periode van kunnen maken waarin we de goede dingen doen voor Capelle.”

Wendy Tieman

Wendy Tieman

Wie ben je? Wat is je achtergrond? Ik ben pedagoog en heb ruim twintig jaar in de wetenschap gewerkt. Ik woonde van 1979 tot 1985 op de Oude Plaats (Middelwatering) en woon sinds 2002 met mijn partner en kinderen in de Oostgaarde. Waarom ben je de lokale politiek ingegaan? De lokale politiek was voor mij

Meer over Wendy Tieman