Rekenkamerrapport over het woonbeleid

Door Wendy Tieman op 8 juni 2023

Op maandag 5 juni jl. besprak de gemeenteraad het rekenkamerrapport ‘Tijden van transformatie: onderzoek naar het woonbeleid Capelle aan den IJssel vanaf 2013’. Een rapport met harde conclusies van de rekenkamer. De PvdA fractie is in verleden vaak heel kritisch geweest op het woonbeleid en de beschikbare cijfers voor de raad. In 2019 stemde de fractie zelfs tegen het programma Wonen.

Fractievoorzitter Wendy Tieman was kritisch in de raadsvergadering en vatte samen hoe de fractie naar dit rapport kijkt: “Enerzijds is dit rapport dan ook erkenning voor het feit dat we als raad te weinig sturingsmogelijkheden hebben gehad. Mijn fractie heeft zich wel eens een roepende in de woestijn gevoeld de afgelopen jaren. Dan is het natuurlijk heel prettig als een onafhankelijk instituut als de rekenkamer bevestigt dat ‘je niet gek bent’, zou ik bijna willen zeggen. Er zijn daadwerkelijk grote problemen, zeker met de gehanteerde cijfers. Anderzijds zijn de conclusies zo stevig, dat wij toch ook nog wel geschrokken zijn van dit rapport. Wij voelen ook een bepaalde mate van frustratie: Hoe gaan we dit weer rechtbreien? Hoe zorgen we ervoor dat er voor alle Capellenaren een passende woning te vinden is?”

De komende maanden gaat het nieuwe programma Wonen vastgesteld worden door de gemeenteraad. In de commissievergadering heeft wethouder Sjoerd Geissler toegezegd dat de
aanbevelingen van de rekenkamer meegenomen worden in het nieuwe Programma Wonen. Daar is de PvdA Capelle blij mee. Wendy Tieman: “Wij hebben er vertrouwen in dat we het in de toekomst beter gaan doen. We gaan dat uiteraard wel heel kritisch volgen, maar dat bent u van ons gewend.” De PvdA fractie stemde daarna in met het raadvoorstel om alle conclusies en alle aanbevelingen van de rekenkamer over te nemen.

Wendy Tieman

Wendy Tieman

Wie ben je? Wat is je achtergrond? Ik ben pedagoog en heb ruim twintig jaar in de wetenschap gewerkt. Ik woonde van 1979 tot 1985 op de Oude Plaats (Middelwatering) en woon sinds 2002 met mijn partner en kinderen in de Oostgaarde. Waarom ben je de lokale politiek ingegaan? De lokale politiek was voor mij

Meer over Wendy Tieman