Door op 29 mei 2013

Ruimte voor jeugd aan de IJssel?

Bij mooi weer  zal de jeugd weer neerstrijken in het Vuykpark. Vorig jaar was het op zomerse dagen een drukte van belang bij de aanlegsteiger. Jongeren zwemmen in de rivier, zitten op de bank en in het gras, en hebben een goede tijd. De jeugd heeft als de zon schijnt een plekje gevonden aan de IJsseloever. Een soort informele voorziening in de openlucht, gratis en voor iedereen toegankelijk.

Maar het gebeuren is ook kwetsbaar. Niemand ruimt de rotzooi op en er is lawaai van transistorradio’s, soms tot laat in de avond. Er staat een mooi hek langs het water maar als je op de spijlen gaat staan buigen ze door en breken af, het hek is nu provisorisch hersteld. De fraaie afvalbakken zijn te klein en op de steiger ontbreekt een bord dat zwemmers waarschuwt voor stroming en scheepvaartverkeer.

Het wordt passen en meten, en geven en nemen, om de ruimte aan de IJssel te behouden. De jeugd is vaak een zwakke partij in conflicten om de openbare ruimte. Misschien kan het helpen als de jongeren zich een beetje organiseren. Zelf de rommel opruimen en onderling afspraken maken tegen geluidsoverlast. Woordvoerders aanwijzen om te overleggen met buren, politie en gemeente. Een partij worden in het proces, zodat dingen niet over je hoofd geregeld worden. Leerzaam, spannend en nuttig!

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar onze nieuwe welzijnsinstelling Buurtkracht kan vast helpen bij zelforganisatie van jongeren aan de rivier.

En laten we als Capellenaren afspreken dat één uitkomst niet goed wordt gerekend: de jeugd wegsturen bij de IJssel.

Bijdrage van
Anne van Veenen (woont in de buurt)