Update ING gebouw

Door Wendy Tieman op 5 maart 2023

Update ING gebouw – maart 2023

In november vorig jaar was de PvdA Capelle blij met de toezegging van de wethouder (zie bericht van 1 december 2022) om de mogelijkheid tot behoud van het ING gebouw te onderzoeken. Hoe ging het daarna verder?

Op 20 januari jl. ontving de raad de eerder door de wethouder toegezegde collegebrief. In deze collegebrief werd uitgebreid uiteengezet waarom de aankoop van het ING gebouw niet past in het maatschappelijke vastgoedbeleid van de gemeente. Daarbij werd aangegeven dat de eigenaar niet (meer) bereid is tot verkoop. Fractievoorzitter Wendy Tieman daarover: “Een toch wel teleurstellende uitkomst, omdat we gehoopt hadden te ontdekken wat het zou kosten en wat we met het pand zouden kunnen doen.” Ook concludeerde zij dat er een aantal eerder gestelde vragen nog niet beantwoord waren. Daarom stelde zij samen met de fractievoorzitter van het CDA, Jolanda den Engelsman, voor de commissievergadering technische vragen.

Tijdens de commissievergadering van 31 januari jl. stond de keuze voor een ontwikkelingsrichting voor de ING locatie op de agenda. De commissie werd gevraagd om te kiezen tussen een 70 meter variant, een 50 meter variant of geen wijziging van het bestemmingsplan toe te staan. Alvorens daarop in te gaan, greep Wendy Tieman terug op de eerder gevoerde discussie en de ontvangen collegebrief. Zij gaf aan het pijnlijk te vinden te lezen dat een eerdere aanpassing van het erfgoedbeleid wellicht had kunnen leiden tot behoud van het pand. Zij vroeg de wethouder wat er was gebeurd met de aanbeveling van de bezwarencommissie die in september 2020 de aanbeveling aan het college had gedaan ‘om nog eens goed te kijken of in de erfgoednota 2018 de jonge architectuur/ jonge geschiedenis voldoende is beschermd voor de toekomst’. Tijdens de vergadering kon deze vraag niet beantwoord worden, maar uit de latere schriftelijke beantwoording, bleek dat er ‘geen wijziging van het erfgoedbeleid is ingezet’.
De discussie over de ontwikkelingsrichting voor de ING locatie kreeg tijdens deze vergadering een verrassende wending doordat Caroline Penterman, fractievoorzitter van de VVD, voorstelde om niet nu een keuze te maken over de ontwikkelingsrichting, maar eerst de visie op het centrum vast te stellen. Op deze manier wordt er niet voor één locatie vooruitgelopen op latere besluitvorming over het gehele centrum. Veel fracties in de commissie sloten zich aan bij deze oproep, zo ook de PvdA. Uiteindelijk werd naar aanleiding hiervan besloten om het agendapunt niet door te leiden naar de raadsvergadering

Op 23 februari jl. ontving de raad een collegebrief waarin aangegeven werd dat eerst de centrumvisie opgesteld zal worden en dat die centrumvisie in de eerste helft van 2024 voor besluitvorming aan de raad zal worden voorgelegd. Dit betekent dat verdere besluitvorming over de locatie van het ING gebouw voorlopig nog niet zal plaatsvinden.

Beluister hier de vergadering van 31 januari 2023 terug. In de bijlagen treft u bij deze vergadering tevens de beantwoording van de gestelde vragen aan.
Op 4 februari 2023 was Wendy Tieman, samen met Caroline Penterman, te gast bij Radio Capelle. Zij bespraken de nieuwe wending in dit dossier. Luister hier deze uitzending terug.

Wendy Tieman

Wendy Tieman

Wie ben je? Wat is je achtergrond? Ik ben pedagoog en heb ruim twintig jaar in de wetenschap gewerkt. Ik woonde van 1979 tot 1985 op de Oude Plaats (Middelwatering) en woon sinds 2002 met mijn partner en kinderen in de Oostgaarde. Waarom ben je de lokale politiek ingegaan? De lokale politiek was voor mij

Meer over Wendy Tieman