Verlenging Rotterdamwet

Door Wendy Tieman op 6 juni 2023

Maandag 5 juni jl. werd tijdens de raadsvergadering de verlenging van de Rotterdamwet besproken. Het is natuurlijk bekend dat de PvdA fractie altijd heel kritisch is geweest op de Rotterdamwet. Acht jaar geleden hebben wij tegen de invoering in Capelle gestemd en vier jaar geleden tegen devverlenging. In Capelle werden artikel 8 en artikel 9 van de Rotterdamwet gebruikt. Artikel 8 stelt eenvinkomenseis aan mensen die in bepaalde buurten willen gaan wonen. Artikel 9 gaf voorrang aanvmensen die een dienstverlenend hebben of vrijwilligerswerk uitvoerden. De PvdA Capelle heeftvsteeds aangegeven dat ze de koppeling die er met artikel 8 gemaakt wordt tussen het hebben van geen inkomen en het veroorzaken van overlast, principieel afwijzen.

Maandagavond lag er een voorstel voor om de Rotterdamwet weliswaar te verlengen, maar daarbij te stoppen met artikel 8. Artikel 9 werd ook aangepast: vrijwilligerswerk verviel en in plaats daarvan kwam een publieke functie in de plaats. De PvdA Capelle is erg blij dat na 8 jaar artikel 8 nu geschrapt
wordt.

Fractievoorzitter Wendy Tieman legde in de raadsvergadering uit waarom de PvdA nu wel instemde met verlenging van de Rotterdamwet: “Wat de PvdA fractie betreft willen wij het liefst stoppen met de Rotterdamwet in zijn geheel. Tegelijkertijd hebben wij in het coalitieakkoord afgesproken om de Rotterdamwet voort te zetten deze periode. Wat ons betreft is het voorliggende voorstel – stoppen met artikel 8, doorgaan met artikel 9 – een goed compromis. Wij kunnen daarom instemmen met dit voorstel.”

Tijdens de raadsvergadering werd tevens een motie van GroenLinks en de SGP besproken. Zij stelden voor om nu al duidelijke afspraken te maken over de evaluatie die over vier jaar moet bepalen of de Rotterdamwet dan verlengd wordt. De PvdA fractie gaf aan het begin van de vergadering aan dat zij deze motie zou steunen. Na een levendige discussie kwam wethouder Sjoerd Geissler met de toezegging dat de voorbereiding van die evaluatie in 2024 opgepakt zal worden. Met die toezegging werd de motie ingetrokken.

Wendy Tieman

Wendy Tieman

Wie ben je? Wat is je achtergrond? Ik ben pedagoog en heb ruim twintig jaar in de wetenschap gewerkt. Ik woonde van 1979 tot 1985 op de Oude Plaats (Middelwatering) en woon sinds 2002 met mijn partner en kinderen in de Oostgaarde. Waarom ben je de lokale politiek ingegaan? De lokale politiek was voor mij

Meer over Wendy Tieman