Actieplan Circulair Capelle en fietspaden van gerecycled plastic

Door Wendy Tieman op 26 mei 2023

Op woensdag 24 mei jl. besprak de commissie Stadsontwikkeling en -beheer (SOB) het Actieplan Circulair Capelle. De PvdA fractie was allereerst heel blij dat het actieplan er nu eindelijk ligt. Dat was immers al in 2019 aangekondigd. De PvdA Capelle is dan ook blij dat wethouder Sjoerd Geissler, die sinds juli 2022 wethouder Duurzaamheid is, werk heeft gemaakt van het actieplan. De fractie onderstreepte het belang van het actieplan omdat daarmee duidelijk wordt dat we als Capelle aan den IJssel het van groot belang vinden om in te zetten op circulariteit (het voorkomen van afval en het steeds opnieuw hergebruiken van grondstoffen).

Het vaststellen van het actieplan is een bevoegdheid van het college van Burgemeester & Wethouders, omdat het gaat om de uitvoering van beleid. De gemeenteraad kreeg in de commissievergadering de kans om hun op- en aanmerkingen mee te geven aan de wethouder, zodat die meegenomen kunnen worden in de definitieve versie. Fractievoorzitter Wendy Tieman gaf de wethouder mee dat wat de PvdA Capelle betreft het actieplan nog wel wat concreter, beter meetbaar en ambitieuzer mag zijn.

Daarnaast kwam Wendy Tieman terug op de motie over fietspaden van gerecycled plastic die haar fractie in 2021 indiende. De reactie van de toenmalige wethouder op de motie was dat er een werkgroep met medewerkers van stadsbeheer en stadsontwikkeling zou worden opzet om de voor- en nadelen van gerecyclede fietspaden te onderzoeken. De uitkomsten van dat onderzoek zouden bij het Actieplan Circulair Capelle meegenomen worden. De PvdA fractie concludeerde nu dat zij daarover helaas niets in het actieplan had teruggevonden. De wethouder antwoordde dat het college de initiatieven rondom fietspaden van gerecycled plastic in andere gemeenten zeker volgen om daarvan te leren. De uitkomsten van de genoemde werkgroep waren hem niet bekend, daar gaat hij navraag naar doen en op terugkomen.

Wendy Tieman

Wendy Tieman

Wie ben je? Wat is je achtergrond? Ik ben pedagoog en heb ruim twintig jaar in de wetenschap gewerkt. Ik woonde van 1979 tot 1985 op de Oude Plaats (Middelwatering) en woon sinds 2002 met mijn partner en kinderen in de Oostgaarde. Waarom ben je de lokale politiek ingegaan? De lokale politiek was voor mij

Meer over Wendy Tieman