In memoriam Tineke Winkels

17 april 2023

In memoriam Tineke Winkels (1942-2023)

Zaterdag 15 april jl. overleed Tineke Winkels. Zij was al enige tijd ziek. Tineke was het grootste deel van haar leven een zeer actieve PvdA’er met hart voor de samenleving. Bij haar afscheid als burgerraadslid in 2021 ontving zij een zilveren speld van de PvdA. De zilveren speld is de speld van verdienste, die in bijzondere gevallen wordt uitgereikt aan partijgenoten die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de partij.

Tineke Winkels heeft zich ruim 60 jaar lang op veel verschillende manieren actief ingezet voor de PvdA. Zij had dus een zeer lange staat van dienst, waaronder raadslid in Capelle aan den IJssel van 1970 tot 1982 en van 2002 tot 2006. In 2014 werd ze voor de derde keer actief in de fractie. Eerst (2014-2018) als steunfractielid en daarna (2018-2021) als burgerraadslid. Ze heeft zich ook op allerlei andere manieren ingezet voor de partij en voor de Capelse samenleving. Zo begon Tineke ooit in Groningen bij de FJG (Federatie Jongeren Groepen) van de PvdA, later was ze actief in het Rode Vrouwen netwerk in Capelle. Daarnaast was Tineke in de jaren tachtig lid van ouderraden en medezeggenschapsraden van Capelse scholen en was ze, tot vlak voor haar overlijden, actief bij het Energie Collectief Capelle.

Tineke was ontzettend enthousiast en gedreven om een steentje bij te dragen aan een betere wereld. De afgelopen jaren heeft ze zich voornamelijk gericht op duurzaamheid. Een onderwerp dat haar enorm aan het hart ging. Zonnepanelen, isolatie, circulaire economie, warmtetransitie het zijn allemaal onderwerpen waarvoor ze zich met hart en ziel ingezet heeft. Ook is ze zeer betrokken bij de biodiversiteit. Ze heeft zich o.a. ingezet voor het behoud van de bittervoorn en zwanenmosselen in Hitland en voor vleermuizen in verschillende delen van Capelle aan den IJssel. Ook persoonlijk droeg ze bij aan een duurzamere aarde. Haar eigen huis was hier het toonbeeld van met zonnepanelen, groene daken en goede isolatie.

Ook was Tineke zeer begaan met de volgende generaties. Niet alleen door een goed rentmeesterschap voor de aarde, maar ook op sociaal gebied. Zo heeft ze een belangrijke rol gespeeld in het realiseren van speeltoestellen voor gehandicapte kinderen. Ze heeft ook meermaals gepleit voor bomen op schoolpleinen voor schaduw voor kinderen.

In samenwerkingen was Tineke niet altijd de makkelijkste, maar haar passie werd breed gewaardeerd. Capelle verliest een bevlogen vrouw met een rood hart.