Schone Lucht Akkoord eindelijk getekend door Capelle!

12 maart 2024

Schone Lucht Akkoord eindelijk getekend door Capelle!

Het heeft even geduurd, maar Capelle aan den IJssel heeft het Schone Lucht Akkoord eindelijk getekend. Het Schone Lucht Akkoord is een akkoord tussen het Rijk, de provincies en een groot aantal gemeenten en heeft tot doel om de luchtkwaliteit blijvend te verbeteren. Een kort verslag van hoe het zover kwam.

In juli 2021 adviseerde de Adviesraad Sociaal Domein de gemeente Capelle aan den IJssel om het Schone Lucht Akkoord te tekenen en zo een voortrekkersrol te gaan spelen. In dezelfde periode werd de PvdA fractie door een Capellenaar ook geattendeerd op het feit dat Capelle het akkoord nog niet getekend had. De PvdA fractie heeft daarna intern vragen gesteld over het uitblijven van een collegebesluit. Ook de CDA fractie stelde hierover vragen. Februari 2022 nam het toenmalige college alsnog een besluit over het Schone Lucht Akkoord. Helaas was dit negatief: het Schone Lucht Akkoord werd niet getekend (Besluitenlijst B&W 08-02-2022).

Bij de bespreking van de Voorjaarsnota 2023 drongen de PvdA, D66 en GroenLinks er bij de wethouders op aan om opnieuw ondertekening van het Schone Lucht Akkoord te onderzoeken. De wethouders zegden toe daar achteraan te gaan. Op 27 september 2023 besloot het huidige college – met PvdA wethouder Sjoerd Geissler –  toe te treden tot het Schone Lucht Akkoord. Op 6 december 2023 is de toetreding vervolgens bevestigd door de staatssecretaris, zie ook de Collegebrief van week 06 – 2024.

Fractievoorzitter Wendy Tieman: “Het had wat voeten in de aarde, maar dit is een mooi voorbeeld van de aanhouder wint!”

Verder lezen:

Interview met PvdA wethouder Sjoerd Geissler over Schone Lucht Akkoord: Dichtbevolkt Capelle aan den IJssel wil kennis ‘halen en brengen’ bij andere SLA-deelnemers – Schone lucht akkoord