Door op 8 januari 2016

Najaarsnota 2015

Tijdens de behandeling van de wijziging van de begroting 2015 heeft de PvdA haar zorgen uitgesproeken over het financieel perspectief voor Capelle de komende jaren. De begroting toonde vanaf 2016 een min of meer structureel  en substantieel tekort van gemiddeld € 1,5 miljoen. Dit tekort wordt gedekt door een gestage afname van de Algemene reserve vrij besteedbaar. Deze reserve dreigt hierdoor uitgeput te raken.

De oorzaak van deze negatieve financiële ontwikkeling lag en ligt onder andere in de ontwikkeling van het Gemeentefonds en dan met name als gevolg van het zogenaamde groot onderhoud Gemeentefonds 2e fase. Hierdoor krijgt Capelle minder geld uitgekeerd uit het Gemeentefonds. Met name in het Sociale domein vinden bijstellingen plaats in de uitkering die Capelle ontvangt met als gevolg tekorten in onder andere Jeugdhulp, en Huishoudelijke Hulp. Maar ook in het programma Werk en Inkomen. Juist in die sectoren waarin kwetsbare Capellenaren zijn aangewezen op noodzakelijke hulp en ondersteuning. Of het bij deze 2e fase blijft is ook maar de vraag. Dat baart de PvdA grote zorgen.

In zijn reactie tijdens de behandeling van de wijziging van de begroting 2015 riep wethouder Meuldijk de raad op alvast kaartjes te reserveren voor zijn najaars conference. Hij beloofde een sprankelende show met rode maar vooral zwarte cijfers. Gezien de verwachte run op de kaartjes heeft de PvdA tijdig haar kaartjes gereserveerd. Ik moet u zeggen dat de wethouder het record van Adele heeft geëvenaard.  Binnen een mum van tijd waren alle 33 kaarten uitverkocht. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen.

Voorafgaand aan het optreden van wethouder Meuldijk constateert de PvdA dat de cijfers van de Najaarsnota 2015 inderdaad een wat minder negatief beeld laten zien. Het jaar 2015 laat nu geen tekort meer zien,  evenals het jaar 2016. De jaren 2017 en 2018 laten echter nog steeds een substantieel tekort zien. Daarbij constateren wij dat dit enigszins minder negatief financieel plaatje met name wordt veroorzaakt door meevallers en stelposten. Ik noem er een paar.

Het Voorschot van de liquidatie uitkering Stadsregio van bijna € 1,3 miljoen. De Stelpost Indexering van € 0,442. De vrijval Egalisatie reserve Bedrijfsvoering van € 0,5 miljoen. Wellicht een afscheidscadeau van de vertrekkende gemeente secretaris/algemeen directeur. Maar ook het Inkomensdeel Participatiewet  en de WMO HH toelage laten meevallers zien van bij elkaar € 1,1 miljoen.

Hiermee zijn echter de verwachte structurele negatieve effecten van het Groot onderhoud Gemeentefonds nog niet weggewerkt.  Zoals gezegd laten de jaren 2017 en 2018 nog een substantieel tekort zien terwijl 2019 vooralsnog een marginaal positief saldo toont van ongeveer 2 ton.

De tekorten in de jaren 2017 en 2018 worden gedekt door een uitname uit de Algemene Reserve vrij besteedbaar. Deze reserve laat dan, ondanks alle meevallers,  een ontwikkeling zien van een kleine   € 6 miljoen in 2015 naar ongeveer € 3 miljoen in 2019. Verder wordt er al structureel een voorschot genomen op het saldo van de Jaarrekening  om het tekort in de Jeugdhulp te dekken.  

Kortom, een financieel beeld dat zeker niet de zorgen van de PvdA wegneemt. Zeker niet als dit het structureel financieel plaatje blijkt te zijn. Het betreft dan niet slechts zorgen om het financieel perspectief voor Capelle maar in de eerste plaats gaat het de PvdA om de druk die er ontstaat op de noodzakelijke hulp en ondersteuning aan en van kwetsbare groepen in Capelle.