Door Wendy Tieman op 6 juli 2023

Programma Duurzaamheid en motie geen ongevraagd ongeadresseerd drukwerk

Op donderdag 15 juni jl. en maandag 3 juli jl. besprak de gemeenteraad het nieuwe Programma Duurzaamheid. De PvdA Capelle is blij met dit programma. Het bevat alle ambities op het gebied van energietransitie, biodiversiteit, klimaatadaptatie en circulaire economie die een jaar geleden in het coalitieakkoord werden afgesproken. Wethouder Sjoerd Geissler: “We willen dat het over honderd jaar of langer ook nog fijn wonen, werken en verblijven is in Capelle aan den IJssel. Een stad die stiller is en waar het gezonder is om te wonen. Daarom ook de naam van dit programma: Capelle verandert duurzaam. We moeten nog harder aan de slag met de veranderingen die daarvoor nodig zijn. Dit programma loopt van 2023 tot en met 2026, maar is dus onderdeel van een langere reis. En op dit moment van de reis leggen we de lat hoger: er moet een tandje bij.”

Tegelijkertijd vond de PvdA fractie het lastig om te bepalen hoe ambitieus het nieuwe programma nu precies is. “Hoe ambitieus zijn de doelen die wij ons als Capelle hierin nu stellen? Kunnen we niet nog een stapje harder? Dat vind ik soms lastig te beoordelen en dat komt o.a. door het ontbreken van referentiewaardes (in vergelijking tot Nederland, tot andere middelgrote gemeenten of tot Capelle eerder). Zou het mogelijk zijn om hier in vervolg duidelijker in te zijn?”, vroeg fractievoorzitter Wendy Tieman.  De wethouder zegde toe om te gaan kijken naar een benchmark – t.o.v. van andere gemeenten of een Nederlands gemiddelde – in de jaarlijkse Duurzaamheidsmonitor. De PvdA fractie is zeer tevreden met deze toezegging.

Bij de bespreking van het programma duurzaamheid diende de ChristenUnie een motie in waarmee het college gevraagd werd om te onderzoeken of in Capelle het ‘opt in’ systeem ingevoerd kan worden voor ongeadresseerd drukwerk. Dit betekent dat je niet meer automatisch een stapel reclamefolders in je brievenbus ontvangt, maar alleen als je hebt aangegeven die te willen ontvangen. Dit bespaart ontzettend veel papier. De PvdA Capelle was blij met dit initiatief van de ChristenUnie. Tweeënhalf jaar geleden diende de PvdA immers een soortgelijke motie in die het helaas niet haalde. De PvdA steunde de motie dus van harte en de motie werd nu met een meerderheid van stemmen aangenomen.

 

Wendy Tieman

Wendy Tieman

Wie ben je? Wat is je achtergrond? Ik ben pedagoog en heb ruim twintig jaar in de wetenschap gewerkt. Ik woonde van 1979 tot 1985 op de Oude Plaats (Middelwatering) en woon sinds 2002 met mijn partner en kinderen in de Oostgaarde. Waarom ben je de lokale politiek ingegaan? De lokale politiek was voor mij

Meer over Wendy Tieman