Door op 20 februari 2017

PvdA Kamerlid Marcouch: Angst leidt tot intolerantie

Tijdens de discussie bijeenkomst in de Tuyter gaf Marcouch zijn ideeën over inburgering en integratie.

Hij realiseert zich dat bij een aantal mensen angst heerst voor de dreiging van geradicaliseerde jongeren, maar wijst er op dat er heel veel goed gaat met de integratie van de tweede generatie nieuwe Nederlanders. Zij hebben een goede opleiding, willen werken en integreren, maar kennen ook angst voor populisten. Een groot probleem is de arbeidsmarkt, waar nog steeds veel discriminatie voorkomt.

Hij raadt aan om in vrijheid te leven , jezelf niet te verloochenen , jezelf te zijn. Geen islamofobie of homofobie. Voor inburgering is geld beschikbaar, liefst de taalscholen weer inzetten door de overheid en niet alleen via particuliere instellingen. De schooluitval en criminaliteit onder jongeren is gedaald!

Uit het publiek kwam de oproep om ook aandacht te geven aan autochtone Nederlanders met taal- en andere achterstanden, bijvoorbeeld door het verzorgen van tweede kans onderwijs. Beschouw de nieuwkomers niet als “de verloren zoon” die bevoordeeld werd boven de achtergebleven kinderen.

De PvdA pleit voor solidariteit, investeringen voor achterstandsgroepen en acceptatie van elkaars culturen. Daarbij geldt dan wel dat we allemaal meedoen met respect voor de Nederlandse normen en waarden.